Uživaj življenje, part two…

Novinarstvo – mediji kot četrta veja oblasti.

31.01.2008 · 3 komentarjev

Kot študent medijskih komunikacij, moram od časa,do časa napisati tudi o medijih. Tokrat o medijih kot četrti veji oblasti.

V današnjem času, kjer vladajo ostre tržne razmere je dostop do medijev omogočen le tistim na vladajočih pozicijah. Oblast ima na določene medije velik vpliv in oblikuje,določa informacije, ki jih javnost lahko izve. Veliko teh informacij je cenzuriranih in pristranskih.

Tako si lahko javnost ustvari napačno mišljenje o dogajanju, oblastem pa to omogoča, da imajo kar se da močen nadzor nad družbo.

Dejstvo je, da ljudje, ki imajo veliko politično in ekonomsko moč, imajo tudi veliko moč nad mediji in lahko nanje zelo vplivajo. Od medijskih in tudi od časopisnih hiš pričakujejo, da bodo pisale in poročale v njihovo dobro in v njihovo podporo, da se bodo s pomočjo njih v javnosti promovirali in imel kaj od tega.

Primer-Silvio Berlusconi.
Primer-Silvio Berlusconi.

Novinarji, oziroma mediji morajo skrbeti za množico pomembnih ciljev v sodobni družbi in da je vse to v splošnem interesu javnosti, torej morajo delovati v javno dobro. Novinarji oziroma mediji,kot javni psi čuvaji, v tej vlogi se medijsko delovanje predpostavlja, kot omejevanje moči vladajoče skupine v državi. Ideja tega javnega psa čuvaja, je dejansko zaščitna funkcija, saj običajno določa vlogo medija v smislu nadziranja vlade, države, političnih, gospodarskih in finančnih centrov moči, zaščite javnosti in preprečevanja tistim z močjo, da bi presegli svoje pristojnosti. Da bi vse to delovalo mora biti zagotovljena odsotnost zunanjega nadzora ali pritiska nad novinarji in uredniki in tudi nad njihovo vsebino in procesom razširjanja informacij. Poglavitni pritisk na urednike in novinarje utegne prihajati,kot sem že omenil, tako s strani oblasti kot tudi od zasebnih gospodarskih interesov.

Vida Petrovčič, slovenska novinarka nacionalne TV pravi, da ima na slovenski nacionalni medij politika močan vpliv. Tako lahko torej posredno postavlja tudi urednike, kar pa seveda ni dobro. To je, pravi, v konfliktu z osnovno funkcijo novinarjev. Ta pa je ravno nadzor nad to politiko. To je konfliktna situacija, meni Petrovčičeva in še številni drugi novinarji, ki se složno z njo sprašujejo tudi kako neki je moč nadzorovati tistega, ki ti je postavil šefa, ta pa ima logično, pravico- dolžnost nadzorovati tebe.
Če se pristojni medijski zakon in praksa ne spremenita, bo marsikateri medij, predvsem pa novinarstvo kot stroka, izgubil osnovno vlogo, kredibilnost.

Vida Petrovčič, ki ima petindvajsetletne novinarske izkušnje in je po prepričanju številnih njenih kolegov eminenca slovenskega (gospodarsko- političnega) novinarstva, tudi brez oklevanja trdi, da je novinarstvo sedaj na velikem razpotju.
Danes že vsak, ki hoče, ve, da je novinarstvo kot stroka nek pes čuvaj.
To se pravi, neka četrta veja oblasti ( Novinarje je kot četrto vejo oblasti prvi imenoval konec XVIII. stoletja angleški zgodovinar Thomas Babington Maculay s sedmo silo pa prav tako Anglež Thomas Carlyle.), ki nadzira. Trenutno, pa pravi Vida Petrovčič, je tako, kot da nam (novinarstvu) na vozilu s katerim se peljemo, nekdo skuša odbiti četrto kolo in želi, da vozimo le s tremi kolesi. To pa preprosto ne gre. Prva tri kolesa so zakonodajna oblast (parlament), izvršna oblast(vlada) in sodna oblast (sodišča). Novinarstvo je četrto kolo tega vozila, te demokracije in enostavno mora biti!

Viri: – Lastni zapiski pri predmetu Teorija in zgodovina komuniciranja.
-
Protest vseh evropskih novinarjev. (2007) (http://www.nezazeljeno.com/index.php?novica=83) (11.1.2008)

 • Share/Bookmark

Kategorije: nekategorizirano
Tagano: ,3 odzivov ↓

 • zdravje // 2.02.2008 11:32

  O, Daniyel, tole si se pa razpisal ;-) Ane, kako prav pridejo lastni zapiski :-)

  A veš, da se še kako strinjam z Vido Petrovčič in meni je kot novinarka presneto všečna!

 • daniyeldaniyel // 2.02.2008 12:05

  @zdravje, me veseli,da je vsaj nekdo prebral, hehe. Čeprav sem ob taki objavi ,tudi to pričakoval, ljudje imajo rajši lahkotne vsebine.
  Ja zelo prav pridejo.
  Jaz se tudi z Vido strinjam v mnogih primerih.

 • zdravje // 2.02.2008 12:18

  Daniyel,

  :-) :-)

  Sej veš, danes blogarji nimajo časa prebirat ….. se pripravljajo za rajanje… :-)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !